Games: ze zijn tegenwoordig niet meer weg te denken uit onze maatschappij en ons dagelijks leven. Gamen wordt steeds toegankelijker door ontwikkelingen en sneller wordend internet. Er zijn wel degelijk positieve ontwikkelingen, maar er zijn ook zorgen. Niet iedereen kan goed met het gamen omgaan. Onderzoek uit 2014 laat zien dat 38% van de jongeren tussen 10 en 16 jaar minstens drie uur per dag gamet. Één op de tien jongeren tussen 13 en 15 jaar voldoet aan de kenmerken van een gameverslaving. Deze cijfers laten zien dat gamen, maar ook de problemen die er mee gepaard gaan, steeds groter worden.
Ik probeer met dit boek de problemen omtrent gamen te beschrijven en ook aan te pakken. Het boek gaat niet over de gameverslaving zelf, maar de weg er naartoe. Op het gebied van games lijkt het of er een kenniskloof is ontstaan. Ouders en professionals weten vaak te weinig van het onderwerp af, met het resultaat dat er niet adequaat gehandeld kan worden. Verder valt me wel eens op hoe negatief er tegen het fenomeen gamen wordt aangekeken, is dit terecht? Al op jonge leeftijd lijken kinderen vaak meer verstand van gamen te hebben dan hun ouders. Daarnaast is gamen een bezigheid waar mijn inziens te weinig toezicht op wordt gehouden door opvoeders.
Ik vertel in dit boek mijn eigen verhaal, schets een beeld van de geschiedenis en toekomst van games, ga in op de positieve en negatieve kernmerken en beschrijf de verschillende soorten games. Ik bekijk de wereld van gamen vanuit meerdere perspectieven: o.a. vanuit de ontwikkelaars, vanuit de ontwikkelingspsychologie en vanuit de opvoeder. Daarnaast zal ik extra aandacht schenken aan het kind, de puber en de adolescent, dit vanuit psychologisch perspectief. Hoe gaan de verschillende leeftijdsgroepen om met games? Wat spreekt ze aan? Wat zijn de valkuilen? En waarom gamen ze zoveel? En hoe kunnen we een gameverslaving voorkomen?
Bestel het boek voor maar € 19,95 (exclusief verzendkosten) direct online bij Bol
Door het lezen van dit boek krijg je een breder beeld van gamen. De functies van gamen in combinatie met zelfregulatie en de ook positieve mogelijkheden geven je als niet-gamer een andere kijk. André neemt je op luchtige wijze mee in het verhaal. Zijn ervaring met onder andere autisme maakt dat ook op dit vlak mogelijkheden en aandachtspunten concreet worden belicht, en het ook reflectiemomenten voor de ‘opvoeder’ oplevert. Juist dát laat André aan bod komen, it is all in and around the game! Het boek geeft inkijk en nodigt uit!
Ilonka van der Sommen, Docent Fontys OSO - Inservice Autisme - Lectoraat Waarden en Diversiteit